We dromen ervan om jaarlijks zoveel mogelijk groepen te ontvangen waarbij de kracht van het schip, de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, optimaal wordt benut. De vereiste basis daarvoor is reeds gelegd. De Zeeland is een prachtig zeilcharterschip waar je met je rolstoel zonder problemen op kan. Gangboorden zijn zo breed dat je van voor tot achter je gemakkelijk kunt verplaatsen in een rolstoel of met een rollator. Er is een lift om naar beneden te gaan in het schip, waar in een ruim toilet ook een bed brancard is waar je iemand kunt verschonen. En last but not least; er is een plateaulift aan de achterzijde zodat je zelfs vanuit je rolstoel de kapitein even mag helpen met sturen!

Missie: Onze missie is kinderen en volwassenen met een (fysieke)beperking een leuke dag bieden op het water. Waarbij we vinden dat we letterlijk en financieel drempels weg moeten nemen.

We zien onze missie pas als geslaagd als we de letterlijke en financiële drempels voor de doelgroep weg kunnen nemen. Kijkend naar drempels betekent dat we werken aan optimale toegankelijkheid op het schip, maar ook daarbuiten. Als mensen in een rolstoel naar het schip komen is het van belang dat ze dichtbij kunnen parkeren, gemakkelijk het schip op kunnen gaan, een handje worden geholpen enzovoort.
De financiële drempels kunnen we wegnemen door de tarieven zo laag te houden dat het voor de doelgroep eenvoudig wordt om regelmatig langs te komen. Wij zullen dat financieren vanuit de winst van commerciële vaarten en vanuit fondsverwerving.
“We gaan doen waar we goed in zijn. We kunnen op De Zeeland onze gasten een topevenement bieden!”

Lees hier het beleidsplan van Stichting de Zeeland.

Achtergrond

Het schip kent een lange geschiedenis. Oorspronkelijk is het schip in 1904 gebouwd om vracht te ver-voeren over de Nederlandse en Duitse rivieren en kanalen. Rond 2000 kocht charterschipper Jelleke van de Staaij de stalen schuit.
Zij droomde van een schip dat voor iedereen toegankelijk zou zijn. De brede Zeeland (ruim 8 meter) was perfect om te verbouwen tot charterschip met extra brede gangboorden (de looppaden aan de buitenkant van het schip). Van der Staaij heeft er maar even mee gevaren. Na haar dood in 2013 lag het schip, inmiddels slecht onderhouden, nog maandenlang in Amsterdam.

Ondernemer Peter van ’t Wout (zelf rolstoelgebonden) keek door de rotzooi heen en maakte een plan om het schip weer varende te krijgen. Met man en macht werd gewerkt om het schip te restaureren. En met succes! Inmiddels is het schip omgebouwd tot een schitterende evenementenlocatie met twee prachtige, karakteristieke ruimtes voor maximaal 125 gasten. Aan de voorzijde van het schip is het heerlijk toeven in de comfortabele, ruime salon (60m2) met luxe espressobar. Met twaalf verwarmde ramen biedt deze ruimte ook bij slecht weer altijd een schitterend uitzicht tijdens het varen. De voormalige roef van het schip is omgetoverd tot een heuse Engelse pub met een maritiem tintje. “We gaan verder met de droom die Jelleke van der Staaij in 2000 begonnen is!”

Bestuur

Voorzitter: Janette Westbroek-Snel, directrice/eigenaar Autobedrijf Jan Snel B.V., penningmeester Mitsubishi Dealer vereniging, vrijwilliger De Zeeland.
Penningmeester: Arthur Buitendijk, registeraccountant (RA) en directeur/aandeelhouder Van Kempen en Co, accountants, voorzitter Raad van Toezicht Christelijke Scholengemeenschap Willem van Oranje te Oud-Beijerland, oud-voorzitter en oud-penningmeester sportvereniging Ventura Sport te Strijen
Secretaris: Jaco Westbroek, projectleider Ingenieursbureau Krimpenerwaard, vrijwilliger De Zeeland
Lid: Jean Henri Appelius van Hoboken, ondernemer Hoboken Financiële Diensten te Oud-Beijerland (De Hypotheekshop), Voormalig bestuurder bij o.a. Stichting Zomerkind te Nieuw-Beijerland.
Lid: Renée Ruisch, ondernemer 2R Communicatie Advies, hoofdredacteur Veine Magazine (voor ouders van kinderen met een beperking), voorzitter stichting Halte Zomervilla, voorzitter Bram Roza Festival

Lid: Frits Poutsma, Onderwijskundige en bestuurskundige, werkzaam geweest in VO en HBO op diverse niveaus. Nu onderwijsadviseur. Diverse bestuursfuncties in verleden uitgevoerd, ook politiek actief geweest.

 

Bezoldiging bestuursleden

De bestuursleden van Stichting de Zeeland zijn onbezoldigd. Zij hebben recht op een vergoeding van de door hen in de uitoefening van de functie gemaakte kosten. Op basis van de oprichtingsakte mogen de bestuursleden vacatiegeld ontvangen dat niet bovenmatig is. Tot nu toe heeft geen enkel bestuurslid hiervan gebruik gemaakt en geen enkel bestuurslid is voornemens van deze mogelijkheid gebruik te maken. Het is hun wens dat alle ontvangen gelden ten goede komen aan de algemene doelstelling.

Financiële verantwoording

Voor de financiële verantwoording 2020 (eerste jaar van de Stichting) verwijzen we naar balans 2020.

ANBI

Stichting De Zeeland is door de belastingdienst aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).